Opeens weet je het….

Ik ga voor Luigi zijn “grand champion”-titel! Zo bedacht ik toen hij vorig jaar op de trimtafel stond. Luigi is op dat moment 10 jaar jong en het hondje (nou ja, de hond, maar hij blijft altijd je puppie) wat ik aanhield uit het eerste en enige nest wat ik met zijn moeder Latte fokte. Hij zag er gewoon super uit en ik vroeg me af waarom ik hem de afgelopen jaren niet ‘gezien’ had. Maar… beter laat dan nooit.

Latte liep bij haar nest tegen haar tweede keizersnede aan en dat is wel genoeg in mijn ogen. De Raad van Beheer had daar nog geen regels voor op dat moment, maar wanneer je tweemaal een partus niet kunt volbrengen moet je dat als fokker niet nogmaals willen proberen. Latte werd dus gecastreerd (toch een derde operatie) en genoot van haar pensioen (Ten volle, ze werd bijna 16 jaar!) Daarom maar één Lagottonest totnutoe in mijn leven.

Met Luigi heb ik met veel plezier geshowd en wat gesport. Daarnaast is hij ons opgewonden standje met ruim voldoende Italiaans temperament 😉 Veel stampvoeten, veel ‘ik wil, ik wil, ik wil’. Niet heel veel nadenken, wel doen, maar altijd met een positieve inborst, een echte pretletter.

Hij kwalificeerde zich voor Crufts en ik bracht hem daar uit! In een rode jurk en met rode sneakers op het groene tapijt van het walhalla op hondenshow gebied. We stónden er! Zo’n mooie ervaring! Ik genoot en Luigi deed mee.

Het showen doe ik vooral voor de lol en niet heel erg secuur. Ik heb nooit een traject uitgestippeld waardoor je van de ene titel naar de andere stroomt, ik ga daar waar ik denk dat het leuk is, wat in mijn agenda past en of er misschien een keurmeester is die wat zinnigs cq leerzaams over mijn hond zegt. Beetje netwerken en socializen op zo’n dag maakt het een leuk uitje. Dus die punten en ook titels kwam ik recent tegen toen ik een nieuwe website ging bouwen. Luigi draagt namelijk ook de titel Jeugdwinner 2013, Winner 2014 en Beneluxwinner 2015. Dat we geen ‘U’ en ‘meneer’ hoeven zeggen is mazzel, denk ik.

Dat hij NL jeugdkampioen was wist ik wel, ik had die titel alleen nooit verzilverd. De Nederlandse kampioenstitel was ook in de pocket. Dus voor dat Grand Championschap ‘slechts’ het veteranenkampioenschap nodig! Drie maal een U behalen vanuit de veteranenklasse. In de veteranenklasse mag je vanaf 8 jaar inschrijven, dus Luigi met zijn 11 jaar inmiddels, was één van de ouderen! Maar dat kon en kan hem niks schelen. Hij marcheert door die ring als een jonge god ‘kijk mij eens!’ Ach, alleen voor de ervaring van je hond zou je al inschrijven.

En hij werd nog gewaardeerd!

Een parel voor het ras, zei keurmeester Hans Boelaars.

De Ierse Simon Rooney sprak de lovende woorden: lovely tigth body; well muscled; coat in super condition. En keurmeester Gerda Halff-van Boven ronde het af met ‘bijna 12 jaar. Uitmuntend type en totaalbeeld. Wat een conditie voor zijn leeftijd’.

Eind juni behaalde Luigi zijn laatste puntje op de show in Utrecht. En nu zit ik het papierwerk van zijn jeugdkampioenschap in orde te maken uit 2013. Want ja, dát is een onderdeel van de titel. Maar wat in het vat zit verzuurt niet.

We gaan ervoor! Luigi verdient dat!

En de kers op de taart? Klaartje uit Macedonië is bij ons komen wonen en ijs en weder dienende of zoals mijn buurtgenoten zeggen Deo volente, zal er eind 2024/begin 2025 een tweede nestje Lagotti bij mij geboren worden. Van mijn zelfgefokte Grand Championreu!

Nog vele jaren, Luigi! Je mag nog kinderen opvoeden.


Uitleg over de titels

Nederlands Jeugdkampioen

Deze titel kun je behalen door in de jeugdklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met de kwalificatie ‘uitmuntend’ te behalen onder minimaal twee verschillende keurmeesters.

Nederlands Kampioen

Je hond kan Nederlands Kampioen worden als hij vier kampioenschapspunten (CACs) heeft gewonnen. Sommige punten tellen dubbel. De CACs moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters. Op de dag van het behalen van het laatste punt moet je hond tenminste 27 maanden oud zijn.

Nederlands Veteranenkampioen

Je hond krijgt de titel Nederlands Veteranenkampioen als hij in de veteranenklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of op een kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met een uitmuntend behaald heeft onder minimaal twee verschillende keurmeesters.

Grand Champion

Wanneer een hond zowel Nederlands Jeugd Kampioen, Nederland Kampioen en Nederland Veteranen Kampioen is, krijgt deze automatisch ook de titel Grand Champion toegekend.

Bron:
https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/showen-met-je-hond/kampioenschappen-titels-en-prijzen